Telefoon: 0255 511 668  |  WhatsApp: 06 826 29 632
Fysiotherapie met persoonlijke benadering!

Specialisaties: Oedeemtherapie


Oedeem is een vochtophoping in een deel van het lichaam. De ophoping van weefselvocht, het zogenoemde ‘vocht vasthouden’, geeft een zichtbare zwelling. Dit kan zich over het hele lichaam manifesteren of in ledematen.

Door met een vinger op de plek te drukken, kunt u het makkelijk zien. Wanneer u uw vinger weghaalt, zal er even een klein kuiltje zichtbaar blijven. Na een nacht slapen met bijvoorbeeld de benen omhoog, zal het vocht weer verdwijnen. Wanneer het vocht niet of nauwelijks verdwijnt kan er sprake zijn van lymfoedeem.
 
Oedeemtherapie kan u goed helpen wanneer u vocht vasthoudt. U heeft vaak last van oedeem of vocht vasthouden in de volgende gevallen:
  • Na verwijdering van lymfeklieren (ter bestrijding van kanker)
  • Bij huidafwijkingen
  • Bij een slechte doorstroming van of operatie aan de bloedvaten.
  • Een zwelling of verdikking, vooral na warmte of lang staan
  • Een vermoeid, zwaar, gespannen gevoel met dikke handen, benen, enkels of voeten, soms met tintelingen
  • Bij sportletsel, sportblessures en brandwonden
  • Trombose
  • Overgewicht

Oedeem

Vocht hoopt zich op als er een storing in het lymfsysteem zit. Het lymfsysteem voert vocht uit alle delen van het lichaam op tijd af naar de nieren, zodat we het kwijt kunnen raken. Het is te vergelijken met de bloedsomloop, maar dan in de huid. Op belangrijke punten, zoals in de oksels en lies, bevinden zich belangrijke knooppunten of afvoerkruispunten: de lymfknopen. Als deze knopen niet goed (meer) werken of zijn verwijderd, kan het vocht niet goed meer weg.

Lymfoedeem

Lymfoedeem kan overal in het lichaam optreden en gaat niet vanzelf over. Vaak komt het in de armen of de benen voor. Het is moeilijker om er een kuiltje in te drukken en het vocht verdwijnt niet of nauwelijks na een nachtje slapen.

Lymfoedeem ontstaat als gevolg van een onvoldoende functionerend of een defect lymfsysteem. Bijvoorbeeld na een operatie waarbij lymfklieren zijn weggenomen of na bestraling. Het kan ook ontstaan als complicatie bij trombose, ernstige ontstekingen of spataderen.

De behandeling bestaat voor, zowel oedeem als lymfoedeem uit een soort massage (manuele lymfedrainage) die er voor zorgt dat het vocht weer wordt afgevoerd. Omdat er iets in het afvoersysteem voor vocht niet goed loopt, kan het even duren voordat u een blijvend resultaat is. Toch kan één behandeling al wel een verschil maken. Daarnaast is het soms nodig te zwachtelen, tapen of een elastische kous aan te meten.  Na de behandeling volgen nog een aantal controlesessies en krijgt u oefeningen en leefregels mee. Ook deze leefregels zijn belangrijk voor het verdere verloop van de klachten.

Partners en aangesloten bij