Telefoon: 0255 511 668  |  WhatsApp: 06 826 29 632
Fysiotherapie met persoonlijke benadering!

Etalagebenen

Als u etalagebenen heeft ervaart u na een tijdje lopen een stekende krampende  pijn in een of beide benen. Dit komt door zuurstoftekort in de spieren. Wanneer u dan even stil staat komen de spieren tot rust en trekt de pijn weg: om dit proces onopvallend te houden in bijvoorbeeld een winkelstraat gaat men wel etalages kijken, vandaar de naam.

De medische term is Claudicatio Intermittens (C.I.) of perifeer arterieel vaatlijden. Het is een ziekte van de slagaders. De slagaders vervoeren zuurstofrijk bloed naar de spieren. De spieren hebben die zuurstof nodig om te kunnen bewegen. Als een slagader vernauwd is (atherosclerose), zoals bij C.I., komt er minder zuurstof bij de spieren dan nodig is bij bewegen, bijvoorbeeld lopen. De spieren krijgen zuurstoftekort en gaan protesteren: de pijn. Een oorzaak van atherosclerose is bijvoorbeeld roken.

Echter, stilzitten om maar geen pijn te krijgen is niet de oplossing! Niet alle slagaders zijn in gelijke mate vernauwd. Er zijn meerdere slagaders in uw benen, de collateralen. Er is gebleken dat door juist wél te bewegen en lopen die collateralen méér capaciteit ontwikkelen om het zuurstofrijke bloed op de juiste plek te krijgen. En dan verminderen dus de klachten.

Looptraining bij de fysiotherapeut (= gesuperviseerde looptherapie)

“ga maar wandelen” als advies is niet gemakkelijk als dat wandelen juist pijn veroorzaakt. Hoe moet het dan? 

De fysiotherapeut kan u helpen met gerichte looptraining en loopoefeningen, waardoor het u gaat lukken de pijn de baas te worden. Het doel is dat u uiteindelijk een actief leven kan leiden waar bewegen een vast onderdeel van is en dat u dit zelfstandig kan volhouden. Tevens kan de fysiotherapeut ondersteuning bieden bij een gezonde levensstijl zoals bv. stoppen met roken, stimuleren de medicijnen juist te gebruiken, afvallen etc.

Partners en aangesloten bij